Showing posts with label Error Spotting Quiz for SSC CHSL 2017. Show all posts
Showing posts with label Error Spotting Quiz for SSC CHSL 2017. Show all posts

Wednesday, 12 April 2017


Directions (1-5): In the following questions, some of sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The character of that part is your answer. If there is no error, your answer is (d).

1.It is to long (a)/ a journey (b)/ to make in one day. (c) / No error (d)

2.He talks (a)/ as if (b)/ he was my boss. (c)/ No error (d)

3.No less than fifty dacoits (a) / were killed (b) / in an encounter with police. (c) / No error (d)

4.Although it was hot (a) / but Mohan was wearing (B) / a woolen suit. (c) / No error (d)

5.The Times of India (a) / has the largest circulation (b) / of any daily paper. (c) / No error (d)

Directions (6-7): Select the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letter given below.

6.NEBULOUS
(a)Clear
(b)Praise
(c)Abandon
(d)Sail

7.TRUCULENT
(a) Juicy
(b)Peaceful
(c)Brittle
(d)Determined

Directions (8-10): In the following questions, select the word that is most near similar in meaning to the world in capital letters given below.

8.CAPTIOUS
(a)Fault finding
(b) Insecure
(c)Changeable
(d) Vain

9.CONNUBIAL
(a) Connivance
(b) Of marriage
(c) Encouraging
(d) Frustrating

10.PEJORATIVE
(a)Arduous
(b)Disparaging
(c)Extrovert  
(d)Vain

Answers ......
1.a
2.c
3.a
4.b
5.c
6.a
7.b
8.a
9.b
10.b

Wednesday, 22 March 2017


Directions (Q.1-10) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If there is no error, your answer is (d) i.e. No error

1.
(a) inflation and shortages
(b) have made it very difficult for him
(c) to make his both ends meet.
(d) No Error
Ans- C 
Use of 'his' is unnecessary. "make both ends meet" is an idiom. 

2.
(a) The most studious boy
(b) in the class
(c) was made as the captain.
(d) No Error
Ans- c 
use of 'as the' is not required. we do not use any article or 'as' with verbs elect, appoint, select, make, crown.  

3.
(a) I am participating
(b) in the two-miles race
(c) tomorrow morning.
(d) No Error
Ans- b 
use 'two-mile' in place of 'two-miles'. 

4.
(a) The sum and substance
(b) of his speech
(c) were essentially anti-establishment.
(d) No Error
Ans- c 
use singular verb 'was' in place of 'were'. "the sum and substance" is an idiom which means -Summary and it's Singular. 

5.
(a) It has been such a wonderful evening, 
(b) I look forward to meet you again
(c) after the vacations.
(d) No Error
Ans- b 
use 'meeting'  in place of 'meet'. In the phrase "look forward to" , 'to' is a preposition and after any preposition verb  is used in present participle form(-ing form)  

6.
(a) When the boy committed a mistake,
(b) the teacher made him to do
(c) the sum again.
(d) No Error
Ans- b 
'to' will not be used after 'made'. 

7.
(a) Unless the government does not revise its policy of liberalization,
(b) the growth of the indigenous technology
(c) will be adversely affected.
(d) No Error
Ans- a 
'unless' is negative  in meaning, So use , 'revises' in place of 'does not revise'. 

8.
(a) Supposing if you get
(b) a seat in the plane,
(c) you will not take more than two hours to reach Mumbai.
(d) No Error
Ans- a 
'Supposing' and  'if' is not used together. use any of them. 

9.
(a) Neither my sister nor my brother
(b) are interested 
(c) in moving to another house. 
(d) No Error
Ans- b 
use singular verb 'is' in place of 'are'. 

10.
(a) they agreed 
(b) to repair the damage 
(c) freely of charge. 
(d) No Error
Ans- c 
use 'free of charge' in place of 'freely of charge'. 

Monday, 20 March 2017




Directions (Q.1-10) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If there is no error, your answer is (d) i.e. No error

Q1. Interview for (a)/ the posts of lecturer will (b)/ begin from Monday. (c)/ No error (d)
(a) Interview for 
(b) The posts of lecture will 
(c) Begin from Monday 
(d) No error
ANS- b 
use 'post' in place of 'posts'. 

Q2. Good night. (a)/ I am glad (b)/to see you of. (c)/No error (d)
(a) Good night
(b) I am glad
(c) To see you of
(d) No error
ANS- c 
use 'see you off' in place of 'see you of'. 

Q3. We all (a)/take vegetable (b)/ and fruit. (c)/ No error (d)
(a) We all 
(b) Take vegetable
(c) And fruit
(d) No error
ANS- d 
the given sentence is grammatically correct. 

Q4. As there are only one taxi available (a)/ I have no other alternative (b)/ but to pay the fare demanded by the driver. (c)/ No error (d)
(a) As there are only one taxi available 
(b) I have no other alternative 
(c) But to pay the fare demanded by the driver
(d) No error
ANS- a 
use singular verb 'is' in place of 'are'. 

Q5. Prayag and Parag used (a)/ to work for almost twelve hours in the factory (b)/ is were working earlier. (c)/ No error (d)
(a) Prayag and Parag used
(b) To work for almost twelve hours in the factory 
(c) Is were working earlier
(d) No error
ANS- c 
use plural pronoun 'they' in place of 'is'. 

Q6. Whenever they go out (a)/ for shopping (b)/ they take his pet dog with them. (c)/ No error (d)
(a) Whenever they go out 
(b) For shopping 
(c) They take his pet dog with them
(d) No error
ANS- c 
use plural pronoun 'their' in place of 'his'. 

Q7. Monisha was to about (a)/ tell her teacher the (b)/ truth when her friend interrupted her. (c)/ No error (d)
(a) Monisha was to about 
(b) Tell her teacher the 
(c) Truth when her friend interrupted her 
(d) No error
ANS- a 
use 'about to' in place of 'to about'. 

Q8. The children were (a)/ playing with a ball (b)/ and run around when the accident occurred. (c)/ No error (d)
(a) The children were 
(b) Playing with a ball 
(c) And run around when the accident occurred  
(d) No error
ANS- c 
use verb 'running' in place of 'run'. 

Q9. Avinash is not so (a)/ good a batsman to (b)/ be selected for the national cricket team. (c)/ No error (d)
(a) Avinash is not so 
(b) Good a batsman to
(c) Be selected for the national cricket team
(d) No error
ANS- b 
preposition 'to' should be  replaced with 'as to'. 

Q10. He ran so fastly (a)/ that he reached (b)/ the destination in just two minutes. (c)/ No error (d)
(a) He ran so fastly 
(b) That he reached 
(c) The destination in just two minutes
(d) No error
ANS- a
use 'fast' in place of 'fastly'. 

Saturday, 18 March 2017


Directions (1-15) : In the following questions, select the correctly spelt word from the four alternatives.

Q1.  
(a) remmind
(b) releived
(c) remission
(d) rejunevate 


Q2. 
(a) ruminate
(b) recollact 
(c) regerd
(d) relinquised

Q3. 
(a) distresed
(b) disbursement
(c) disterbence
(d) dislocete

Q4. 
(a) positiviety
(b) posponed
(c) pulverize
(d) petriefy

Q5. 
(a) dissuade
(b) distinguised
(c) disintegretion
(d) distrebuted

Q6. 
(a) amanity 
(b) embarasemet
(c) aplaused
(d) emanate

Q7. 
(a) frencied 
(b) disgorging
(c) gorgeaus 
(d) extreordinary

Q8. 
(a) fortunete
(b) frustarated
(c) fortuitous
(d) forgeive

Q9.  
(a) extampore
(b) expurgate
(c) extrior
(d) extarnal

Q10.
(a) nulify
(b) prosperrous 
(c) gretitude
(d) ubiquitous

Q11. 
(a) abhorrent
(b) absorbant
(c) obssesive
(d) obvously

Q12. 
(a) redetermiened
(b) recurence
(c) reminiscent
(d) redundency

Q13. 
(a) anable
(b) ennoble
(c) aplicable
(d) alternetive

Q14. 
(a) realesed
(b) realiesed
(c) retrograde
(d) regresive

Q15. 
(a) perpetrate
(b) perpetuete
(c) purpetuate
(d) purpendicular
     


Solutions



S1. Ans.(c)
Sol.  

S2. Ans.(a)
Sol. 

S3. Ans.(b)
Sol. 

S4. Ans.(c)
Sol. 

S5. Ans.(a)
Sol. 

S6. Ans.(d)
Sol. 

S7. Ans.(b) 
Sol.

S8. Ans.(c)
Sol. 

S9. Ans.(b)
Sol. 

S10. Ans.(d)
Sol. 

S11. Ans.(a)
Sol. 

S12. Ans.(c)
Sol. 

S13. Ans.(b)
Sol. 

S14. Ans.(c)
Sol. 

S15. Ans.(a)


Sol. 

Wednesday, 15 March 2017


Directions (1-15) : In the following questions, select the correctly spelt word from the four alternatives.

Q1.  
(a) everlesting
(b) evanescent 
(c) anvelope
(d) enviseged 

Q2. 
(a) permision
(b) permeble
(c) persuasive  
(d) perteined

Q3. 
(a) intemperate
(b) integar 
(c) intigrate
(d) insiht

Q4. 
(a) incordenete
(b) intermedate
(c) incriminatory 
(d) inclyned

Q5. 
(a) contredict
(b) controversial
(c) cordiel
(d) collisen

Q6. 
(a) apploud
(b) applyied
(c) apprehansive
(d) appeasing

Q7. 
(a) apealing
(b) apostrophee
(c) appalling
(d) comprehansive

Q8. 
(a) acquinted
(b) acquitted 
(c) ashured
(d) ashemed

Q9.  
(a) chivalrous
(b) chaows
(c) choriography
(d) chorogrephy

Q10.
(a) scialism
(b) soletude
(c) solenoyed
(d) solecism

Q11. 
(a) conceeled
(b) concentrete
(c) confession
(d) congugete

Q12. 
(a) exonerate
(b) extrovart
(c) extrime
(d) morelise 

Q13. 
(a) obstinete
(b) objugete
(c) obstrect
(d) ostracise

Q14. 
(a) clasify
(b) creminated
(c) cessation
(d) cellestial

Q15. 
(a) apathetic
(b) appreantice
(c) appropriete
(d) aquateic
     

Solutions


S1. Ans.(b)
Sol.  

S2. Ans.(c)
Sol. 

S3. Ans.(a)
Sol. 

S4. Ans.(c)
Sol. 

S5. Ans.(b)
Sol. 

S6. Ans.(d)
Sol. 

S7. Ans.(c) 
Sol.

S8. Ans.(b)
Sol. 

S9. Ans.(a)
Sol. 

S10. Ans.(d)
Sol. 

S11. Ans.(c)
Sol. 

S12. Ans.(a)
Sol. 

S13. Ans.(d)
Sol. 

S14. Ans.(c)
Sol. 

S15. Ans.(a)
Sol. 

Wednesday, 8 March 2017


Directions (1-15): In the following questions, the sentences have an error, Find out the error and mark as your correct response.

Q1.The steep rise in the price of petroleum products have affected the economic development of the developing nations.
(a) The steep rise in the price of petroleum products
(b) have affected
(c) the economic development of the developing nations.
(d) No error


Q2. Kiran as well as Kamal are leaving for Mumbai.
(a) Kiran as well as Kamal
(b) are leaving
(c) for Mumbai.
(d) No error

Q3. In the past people travelled by foot.
(a) In the past
(b) people travelled
(c) by foot.
(d) No error

Q4. Much water has flown under the bridge since then.
(a) Much water
(b) has flown
(c) under the bridge since then.
(d) No error

Q5. You should know that the ultimate decision in the matter rests upon the board of directors.
(a) You should know
(b) that the ultimate decision in the matter
(c) rests upon the board of directors.
(d) No error

Q6. Give the book either to my mother or my brother.
(a) Give the book either
(b) to my mother
(c) or my brother.
(d) No error

Q7. As a matter of fact I am not a coward you take me for.
(a) As a matter of fact
(b) I am not a coward
(c) you take me for.
(d) No error

Q8. I wish you learnt to express better.
(a) I wish
(b) you learnt
(c) to express better.
(d) No error

Q9. I do not wish to rise false hopes.
(a) I do not wish
(b) to rise
(c) false hopes.
(d) No error

Q10. There is no need of being anxious about her: she knows her way home, and will soon be back with us.
(a) There is no need of being anxious about her:
(b) she knows her way home,
(c) and will soon be back with us.
(d) No error

Q11. If you have power or money you misuse and if you don’t have it you yearn for it.
(a) If you have power or money you misuse
(b) and if you don’t have it
(c) you yearn for it.
(d) No error

Q12. The level of a firm’s profits depends upon the success in which it is able to employ all its assets – human and non-human.
(a) The level of a firm’s profits depends upon the success
(b) in which it is able
(c) to employ all its assets – human and non-human.
(d) No error

Q13. With the number of vehicles on the roads going up fast, the traffic in all our large cities have become heavy and hazardous.
(a) With the number of vehicles on the roads going up fast,
(b) the traffic in all our large cities
(c) have become heavy and hazardous.
(d) No error

Q14. Soon after the first show I returned to my quarter, where I was surprised to find my uncle waiting for me.
(a) Soon after the first show
(b) I returned to my quarter,
(c) where I was surprised to find my uncle waiting for me.
(d) No error

Q15. Scientific medicine had, at first, to combat superstitions similar to those that inspired belief in the witchcraft.
(a) Scientific medicine had, at first, to combat
(b) superstitions similar to those
(c) that inspired belief in the witchcraft.
(d) No error

SOLUTIONS
S1. Ans.(b)
Sol. Substitute singular ‘has’ to make it agree with subject-word ‘rise’.

S2. Ans.(b)
Sol. In an ‘as well as’ sentence the verb should agree with the part preceding ‘as well as’. USE singular verb ‘is’.

S3. Ans.(c)
Sol. The correct idiom is ‘on foot’.

S4. Ans.(b)
Sol. The past participle of ‘fly’ is ‘flown’ but that of ‘flow’ is ‘flowed’.

S5. Ans.(c)
Sol. Substitute ‘with’ for ‘upon’.
A theory or someone’s success ‘rests on (upon)’ a particular thing. That is, it depends on that thing. Authority, a responsibility or a decision ‘rests with you’. That is, you have the authority or responsibility.
You are the one who will make that decision.

S6. Ans.(c)
Sol. Insert ‘to’ after ‘or’. The preposition should be there in each part in such compartmentalized sentences.

S7. Ans.(b)
Sol. Substitute ‘the’ for ‘a’. We are talking about a particular coward – the one you take me for.

S8. Ans.(c)
Sol. The noun phrase should be “how to express yourself better.”

S9. Ans.(b)
Sol. The correct word is ‘raise’.

S10. Ans.(a)
Sol. Substitute ‘to be’ for ‘of being’.

S11. Ans.(a)
Sol. The object ‘it’ is missing after transitive verb ‘misuse’.

S12. Ans.(b)
Sol. Substitute ‘with’ for ‘in’.

S13. Ans.(c)
Sol. Use singular ‘has’ in keeping with the subject word ‘traffic’.

S14. Ans.(b)
Sol. The correct word here should be ‘quarters’.

S15. Ans.(c)
Sol. Delete article ‘the’.

Popular Posts