Thursday, 6 July 2017


Dear Aspirants, SSC CGL Tier-1 Exam will be held from 1st August 2017 to 20 August 2017. You need to practice a lot in order to achieve 40+ marks in the English Section. We are providing quizzes which include sentence improvement, error detection, idioms, one-word substitution, reading comprehension, vocabulary related questions etc. Practice all these questions, if any doubt, post your queries in the comment section, we will answer surely. Today in this quiz we have included previous years Error Detection Questions and Reading Comprehension Questions.

Directions (1-5): The sentences are given in different parts. Read each sentence to find out whether there is an error in any part. No sentence has more than one error.  

Q1. Education helps us understand and tolerate differences and so holds out the promise that we can live together harmoniously.
(a) Education helps us understand and tolerate differences 
(b) and so holds out the promise 
(c) that we can live together harmoniously.
(d) No error

Q2. He refused to disclose to his friends whether he will leave for England immediately after finishing his studies.
(a) He refused to disclose to his friends 
(b) whether he will leave for England 
(c) immediately after finishing his studies.
(d) No error

Q3. Despite for her protests, I decided to buy the saree which she did not like.
(a) Despite for her protests, 
(b) I decided to buy 
(c) the saree which she did not like.
(d) No error

Q4. The government warned the shopkeepers that if they persist in charging unfair prices their licences would be cancelled.
(a) The government warned the shopkeeper 
(b) that if they persist in charging unfair prices 
(c) their licences would be cancelled.
(d) No error

Q5. The famous poet and the scholar Dr. Suman has been ailing for the last one month.
(a) The famous poet and the scholar 
(b) Dr. Suman has been ailing for 
(c) the last one month.
(d) No error


Directions (6-10): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
The stranger agreed to join Robin's band only on one condition. He wanted to join a competition of shooting arrows with Robin. If he was defeated in that competition, he would gladly join Robin and his men. Soon arrangements for the competition was made. Robin's men carved bull's eye on the trunk of a tree at a distance of about fifty yards. Taking out his bow and arrow the man carefully shot an arrow which struck right into the centre of the bull's eye. Robin's men were surprised at the man's skill. Then Robin took the bow and shot an arrow which not only hit the bull's eye in the centre but broke the strangers arrow in the middle. Robin thus proved that he had better skills than the stranger. The stranger was amazed to see this and said," I have never seen such a skill in all my life. it will be a pleasure for me to join you and your men. My name is John Little. Robin and his men gladly welcomed him. But Robin said that from then on, he would be known as Little John.

Q6. What was the stranger's condition for joining Robin's band?
(a) Only if he and Robin have a competition of shooting arrows
(b) Only if he is defeated by Robin in a competition of shooting arrows
(c) Only if he should be better than Robin in shooting arrows
(d) Only if Robin would let him be better at shooting arrows

Q7. What did Robin's men do?
(a) They refused to let the stranger prove his skills
(b) They sent the stranger away
(c) They made arrangements for the competition
(d) They made the stranger sit next to Robin 

Q8. How did the stranger know that Robin had better skill than him?
(a) When Robin's arrow hit the bull's eye
(b) When Robin agreed to let him compete with him
(c) When Robin beat him in the competition
(d) When Robin's arrow hit the bull's eye and broke the stranger's arrow

Q9. What name did Robin give him?
(a) Robin Little
(b) John Little
(c) Robin
(d) Little John

Q10. What did Robin do after the competition?
(a) He welcomed the stranger to the band and changed his name
(b) He changed the stranger's name
(c) He welcomed the stranger
(d) He sent the stranger away


Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
Without breakfast, all of us – irrespective of age – are likely to experience the late morning slump; tiredness, sleepiness and the urge to sit back. Our efficiency goes down further as the day progresses. Moreover, skipping the first meal of the day leads to intense hunger pangs by late morning and we end up eating chips, samosas, burgers or other high–fat unhealthy foods. Breakfast–skippers are more likely to be overweight. A good breakfast leads to a more active, productive day. Research has found a definite connection between skipping breakfast and memory impairment in both young and older adults. Moreover, breakfast is directly linked with performance in school and college. Breakfast should contribute at least one–fourth of our daily requirement of nutrients. An ideal breakfast should contain adequate amounts of carbohydrates, proteins and fats in addition to minerals and vitamins. Essentially this means including most of our food groups in the morning meal. Whole grain cereals like atta in parathas and puris, dalia, suji, etc. are an integral part of the traditional Indian breakfast. Their high fibre and protein content provides a feeling of satisfaction, which lowers the urge to snack before lunch. On the other hand, high–sugar foods actually make people sleepier, not active.
Milk, cheese, eggs or dals (as sprouts in idli or dosas or as sambhar) are other protein sources. A serving of milk (one cup) provides B–complex vitamins and also minerals like zinc, magnesium and calcium. Fruits or vegetables provide valuable vitamin C and keep constipation away.

Q11. We experience sleepiness in the morning because
(a) we eat breakfast
(b) we miss breakfast
(c) efficiency goes down
(d) we feel tired and sleepy

Q12. We eat unhealthy food when
(a) we suffer from hunger
(b) we have become overweight
(c) we have skipped the first meal
(d) we love chips, burgers etc.

Q13. A good breakfast
(a) keeps you active
(b) causes memory loss
(c) boosts performance
(d) keeps you active; boosts performance

Q14. An ideal breakfast should contain
(a) carbohydrates, proteins, fats, minerals and vitamins
(b) some food groups
(c) only high fibre and protein
(d) foods of our choice

Q15. Breakfast is satisfying when
(a) it is rich in fatty foods
(b) it contains high protein and fibre content
(c) it is rich in carbohydrates, proteins and fats
(d) we eat to our heart's content

Solutions 

S1. Ans.(d)
Sol. If you ‘hold out’ hope of something happening, you hope that in the future something will happen as you want it to. Hence the given question is correct. 

S2. Ans.(b)
Sol. Substitute ‘would’ for ‘will’ because ‘refused’ is in the past tense.

S3. Ans.(a)
Sol. Delete ‘for’, ‘Despite’ is followed by an object. 

S4. Ans.(b)
Sol. use ‘persisted’ because ‘warned’ is in the past tense.  

S5. Ans.(a)
Sol. Delete ‘the’ before ‘scholar’ because both poet and scholar refer to the same person-Dr Suman. 

S6. Ans.(b)
Sol. The stranger made a condition that  “Only if he is defeated by Robin in a competition of shooting arrows, he would join Robin and his men”. 


S7. Ans.(c)
Sol. Robin's men made arrangements for the competition.

S8. Ans.(d)
Sol. When Robin's arrow hit the bull's eye and broke the stranger's arrow, the stranger knew that Robin had better skills than him.

S9. Ans.(d)
Sol. Robin gave the stranger new name “Little John”. 

S10. Ans.(a)
Sol. After the competition, Robin welcomed the stranger to the band and changed his name. 

S11. Ans.(b)
Sol. We experience sleepiness in the morning because "we miss breakfast".

S12. Ans.(c)
Sol. According to the passage, we eat unhealthy food when "we have skipped the first meal".

S13. Ans.(d)
Sol. According to the passage, A good breakfast "keeps you active; boosts performance".

S14. Ans.(a)
Sol. According to the passage, An ideal breakfast should contain carbohydrates, proteins, fats, minerals and vitamins.

S15. Ans.(b)
Sol. According to the passage, Breakfast is satisfying when "it contains high protein and fibre content".

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams.

Direction (1-10): In each question, a word is given along with five options (a), (b), (c), (d) and (e) having a sentence which depicts the usage of the given word. Identify the sentence in which the usage of the given word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If all the options are grammatically correct and usage of the given word is appropriate in all four options from (a) to (d), then mark option (e) as the answer.

Q1.  Bear
(a)Ram bore away the first prize in the dance competition.
(b)Your remarks have no bearing on the main problem.
(c)In view of the heavy losses suffered by the company, the shareholders were requested to bear with.
(d)I am sure my classmates will bear away my statement.
(e) None of these.

S1. Ans.(d)
Sol. I am sure my classmates will ‘bear out’ my statement, is the correct sentence. Bear out means support the argument, corroborate.
Whereas Bear away means win.
Bear with to show patience, co-operate
Bear on/upon-relevant, (bearing on)

Q2.Turn
(a)I turned down the request of my friend to go to Shimla.
(b)Please make it a point to turn off water tap before go out.
(c)The boat turned up and ten persons were drowned.
(d)Nothing ever turned out right for him in life.
(e) None of these.

S2. Ans.(c)
Sol. The boat ‘turned over’ and ten persons were drowned is the correct sentence. Turned over –change, capsize, and upset. Turn up means arrive, take place.
Turn down-reject, strike down
Turn out-prove, reveal, expel

Q3. Argue
(a) The teacher tried to argue the girl down, but she couldn't.
(b) If we can't argue our differences off, we'll have to take them to court.
(c) They tried to argue down the proposal.
(d) She argued him down ten percent.
(e) None of these.

S3. Ans.(b)
Sol. “If we can't ARGUE our differences OUT, we'll have to take them to court” Is the right sentence.  Argue out means Argue about a problem to find a solution.
Argue down-Beat someone in a debate, discussion or argument.; Try to persuade people not to accept a proposition, motion, etc.; Persuade someone to drop the price of something they're selling.

Q4. Bail 
(a) The government had to bail out the airline because it was losing so much money
(b) The pilot bailed out when he saw that the engines had failed.
(c) He was bailed up by a couple of muggers as he came out of the bank.
(d) Everybody bailed out on him when the scandal broke.
(e) None of these.


S4. Ans.(e) 
Sol. No correction required.  Bail out -Save, rescue; Jump out of a plane because it is going to crash.;  Rob someone at gunpoint.; Stop supporting someone when they are in trouble.

Q5. Break
(a) They had been going out for a couple of years before they broke up.
(b) Schools break up at the end of June for the summer holidays.
(c) I'm sorry to break in on your conversation, but there's a problem.
(d) The SDP broke through from the Labour Party.
(e) None of these.

S5. Ans.(d) 
Sol.“The SDP BROKE AWAY from the Labour Party”, is the correct form.
Breakaway- Leave an organization, usually to form a new one.
Sol. Break up-Finish a relationship
Schools BREAK UP at the end of June for the summer holidays- Close an educational institution for the holidays.
I'm sorry to BREAK IN on your conversation, but there's a problem.- Interrupt something.


Q6 Zoom
(a) The camera zoomed out to show all the crowd.
(b) He rushed out of the building and zoomed off in his car.
(c) The camera zoomed in to show people's faces
(d) They just zoomed away without saying goodbye
(e) None of these.

S6. Ans.(d)
Sol.  Zoom off- Go somewhere quickly.  “They just zoomed off without saying goodbye”, is the right form.
Zoom out Focus less closely.
Zoom in Focus more closely

Q7. Write
(a) They asked viewers to write in with their opinions and suggestions.
(b) He wrote the car through in an accident on the motorway.
(c) I write out my notes in full to help me remember them.
(d) I write up the report and submitted it.
(e) None of these.

S7. Ans.(b)
Sol. “He WROTE the car OFF in an accident on the motorway”, is the correct usage.
Write off- Destroy a car in an accident.
Write out -Write something completely.
Write up- Make complete written version.

Q8. Trade
(a) She traded in her old car for the new model.
(b) They trade upon their reputation to scare rivals.
(c) He trades on their insecurity to get his way.
(d) A longer working week was traded in for a pay rise.
(e) None of these.

S8. Ans.(d)
Sol. A longer working week was TRADED OFF for a pay rise. Means Bargain, make a deal or compromise
Trade in- Exchange something old as part of the price of something new.
Trade upon - Exploit, use to your advantage
Trade on- Exploit, use something to your advantage.
Trade off-  Bargain, make a deal or compromise.

Q9. Throw
(a) I threw out all my old clothes to make some space in my wardrobe.
(b) The committee threw the proposal out.
(c) The prawns she ate at lunch made her throw up and she had to go home early.
(d) May I throw in with you? My companions left me behind.
(e) None of these.

S9. Ans.(e)
Sol. None of these.
Throw out -Get rid of.
Throw out-Reject.
Throw up-Vomit.
Throw in Join, accompany.

Q10. Strike
(a) He was struck into as he entered the building.
(b) The Medical Council struck him off for malpractice.
(c) I struck on the solution when I was out with my dog.
(d) I tried to get the government to support us but I struck out.
(e) None of these.

S10. Ans.(a)
Sol. He was struck down as he entered the building. Strike down - Kill
Strike off Remove someone's professional licence to practice.
Strike on -Have a good idea.
Strike out- Fail.

Direction (11-15): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that part, then choose (d) i.e. None of the (I), (II) and (III) as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e) i.e. No correction required as your answer.

Q11. As the China-India borderline have not been demarcated (I)/completely and the two countries have a different understanding about(II) the Line of Actual Control (LAC), troupes from both sides often stray across in some areas(III)
(I) As the China-India borderline has not been demarcated
(II) completely and the two countries have a different understanding about
(III) the Line of Actual Control (LAC), troops from both sides often stray across in some areas
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
(c)All (I), (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S11. Ans.(b)
Sol.(I)'As the China-India borderline has not been demarcated 'is the correct sentence.
(III) the Line of Actual Control (LAC), troops from both sides often stray across in some areas. Troops-soldiers or armed forces.Troupes- a group of dancers, actors, or other entertainers who tour to different venues.

Q12. farmers in P.C. Palle village are doing all that is possible to save (I) there orchards by arranged water through tankers at the harsh summer(II) months before the onset of Southwest monsoon(III)
(I) farmers in P.C. Palle village are doing all that is possible to save
(II) their orchards by arranging water through tankers during the harsh summer
(III) months before the onset of Southwest monsoon
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S12.Ans(a)
Sol.(II)their orchards by arranging water through tankers during the harsh summer. While "there" refers to a place, "their" means belonging to, or associated with, a group of people (e.g., "their clothes" — clothes that belonged to them).

Q13. The State Government should come to the rescue of farmers by providing(I)/ hybrid tree saplings, subsidized farm inputs and facilitate institutional aid(II) for starting agro-processing units to sustain sweet lime cultivation in the district(III)
(I) The State Government should have came to the rescue of farmers by providing
(II) hybrid tree saplings, subsidized farm inputs and facilitating institutional aid
(III) for starting agro-processed units to sustain sweet lime cultivation of the district
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S13. Ans.(e)
Sol. No correction is required.

Q14. Gender diversity might be an politically correct proposition, but(I)/ when it comes to corporate hiring, the reality are men (II)/are preferred than women even if the two are equally qualified.(III)
(I) Gender diversity may be an politically corrected proposition, but
(II) when they came to corporate hiring, the reality is men
(III) are preferred of women even if the two are equally qualified
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S14. Ans.(d)
Sol. The sentence is in present tense so parallelism should be maintained. So, part one is incorrect. 'Maybe' is the correct usage.
 In part (II) 'it' is referring to gender diversity hence use of they in incorrect as given in the option. In part  (III) use of preferred than, preferred of is incorrect. Prefer takes the preposition 'to'.
(I)Gender diversity may be a politically correct proposition, but
(II)when it comes to corporate hiring, the reality is men
(III)are preferred to women even if the two are equally qualified.

Q15. It has been reported that variants of Petya ransomware are /(l)spreading quick by leveraging the Eternal Blue Exploit/(ll) targeting Windows SMB file sharing protocol. (lll)
(l) It has been reported that variants of Petyransomwarere are
(ll) spreading quickly by leveraging the Eternal Blue Exploit
(lll) targeting Windows SMB file sharing protocol.
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S15. Ans.(a)
Sol. An adverb is needed here. ‘Spreading quickly by leveraging the Eternal Blue Exploit ' is the correct choice.


Practice is the key to perfection in Quant, so brush up your skills and test yourself with these 15 questions of Quantitative Aptitude for IBPS PO 2017.

Q1. A man bought 30 defective machines for Rs. 1000. He repaired and sold them @Rs. 300 per machine. He got profit of Rs. 150 per machine. How much did he spend on repairs?
(a) 5500
(b) 4500
(c) 3500
(d) 2500
(e) None of these

S1. Ans.(c)
Sol.
Total Machine = 30
Total amount of machine = 30 × 30 = 9000
Total profit = 150 × 30 = 4500

Amount spent on repairs = (9000 – 4500 – 1000) = 3500 Rs.

Q2. If Aman borrowed same amount as Babu from Arunoday at same rate of interest for 3 years at simple interest while Babu borrowed at compound interest compounded annually at same rate and time period and the difference between their interest is Rs. 992.25 then find the rate pcpa if Aman borrowed Rs. 14,000.
(a) 15%              
(b) 10%              
(c)  5%              
(d) 12%              
(e) None of these


Q3. In an examination the percentage of students qualified to the number of students appeared from school ‘A’ is 70%. In school ‘B’ the number of students appeared is 20% more than the students appeared from school ‘A’ and the number of students qualified from school ‘B’ is 50% more than the students qualified from school ‘A’. What is the percentage of students qualified to the number of students appeared from school ‘B’?
(a) 87.5%
(b) 75%
(c) 85.5%
(d) 77.5%
(e) None of these

Q4. Pipe A, B and C are kept open and fill a tank in t minutes. Pipe A is kept open throughout, Pipe B is kept open for the first 10 minutes and then closed. Two minutes after Pipe B is closed, pipe C is opened and is kept open till the tank is full. Each pipe fills as equal share of the tank. Furthermore, it is known that if pipe A and B are kept open continuously, the tank would be filled completely in t minutes. How long will C alone take to fill the tank?
(a) 18
(b) 36
(c) 27
(d) 24
(e) 20

Q5.  The average age of a couple was 24 years. After their 1st and 2nd children(twins) were born, the average age of the family became 13.5 years. The average age of the family just after 3rd child was born was 13.2 years. The average age of the family after 4th child was born was 16 years. The current  average age of the family is 19 years. What is the current age of the twin children?
(a) 14 years 
(b) 15 years 
(c) 11 years
(d) 12 years
(e) None of these

S5. Ans.(d)
Sol.
Sum of the ages of the couple = 24 × 2 = 48
After Ist and 2nd children, sum = 13.5 × 4 = 54
Difference in sum = 54 – 48 = 6 yrs.
or, after 6/2 = 3 yrs,
twins were born to the couple
After 3rd child, sum = 13.2 × 5 = 66 yrs
Difference = 66 – 54 = 12
∴ after 12/4 = 3 yrs, third child was born.
Now, after 4th child, sum = 16 × 6 = 96 yrs.
Difference = 96 – 66 = 30
∴ after 30/5=6 yrs, 4th child was born
Current sum = 19 × 6 = 114 yrs
Difference = 18 yrs
∴ After 18/6=3 yrs, we are calculating current age.
Hence, the gap between the children are as follows:
3 yrs, 6 yrs, 3 yrs
∴ Age of eldest ones = 3 + 6 + 3 = 12 yrs.

Q6. There are 500 rooms in a multi-floored hotel. However, due to a change in rule, the hotel was to decrease the number of floors by 5. However, the management is able to put 5 more rooms in each floor. Overall, the number  of rooms in the hotel decreases by 10%. Find the number of floors and the number of rooms/floor  the hotel originally had?
(a) 10 floors    50 rooms
(b) 20 floors   20 rooms
(c) 20 floors     25 rooms
(d) 50 floors    25 rooms
(e) Cannot be determined

S6. Ans.(c)
Sol.
Let the no. of floors be x& rooms per floor be y
So, xy=500
After the change,
(x-5)(y+5)=450
⇒xy-5y+5x-25=450
⇒500-5(y-x)-25=450   [∵xy=500]
or, 5(y-x)=25
from option (c), condition satisfies.

Q7. A, B and C start from the same place and travels in same direction at speeds of 20, 30 and 40 kmph respectively. B starts 3  hour after A. If B and C overtake A at the same instant. How many hours after A did C start?
(a) 4
(b) 3.25
(c) 4.5
(d) 5.5
(e) None of these

S7. Ans.(c)
Sol.
Speed of A, B and C are 20 kmph, 30 kmph &40 kmph resp.
B start when A already travelled for 3 hours
∴ Distance covered by A = 3 × 20 = 60 km
∴  Time taken by B to overtake A = 60/((40-30) )=6 hr.
II means, when B overtake A, A has travelled for 9 hr and B for 6 hr.
Acc. to question,
B & C will overtake A at same instant
Let C take t hours to cover the same distance as covered by A in 9 hr
∴ t × 40 = 9 × 20
t = 4.5 hr
So, C started after 9 – 4.5 = 4.5 hours after A started

Q8. Sameer went from Delhi to Kanpur via Agra  by car. The distance from Delhi to Agra is 1/2 times  the distance  from Agra to Kanpur. The average speed from Delhi to Agra was one –third time as much as that from Agra to Kanpur. The average speed for the entire journey was 60 kmph. What was the average speed from Agra to Kanpur?
(a)1.15 kmph
(b)90 kmph
(c)120 kmph
(d)100 kmph
(e)None of these

S8. Ans.(d)
Sol.
Let total distance from Delhi to Kanpur=3d/2  km
Distance from Delhi to Agra=  d/2  km
and distance from Agra to Kanpur = d km
Let Avg. speed from Agra to Kanpur = x
Avg.speed from Delhi to Agra =  1/3 x
∴Avg.speed=(3d/2)/(3d/2x+d/x)=60
⇒x=100 kmph

Q9. Out of the 75 students enrolled in the Economics class, 12% did not qualify to take  the final examination on account of lack of attendance. Of those who qualified to take the test, 9.09% absented themselves from the exam. Two thirds of those who took the exam passed the examination.  75% of those who passed secured a first class in the paper. How many students who passed the exam scored less than first class?
(a) 15
(b) 10
(c) 12
(d) 16
(e) None of these

S9. Ans.(b)
Sol.
Out of 75 students, 12% did not qualify for final
∴ Remaining = 75 – 12 % of 75 = 66
Also 9.09% out of 66 were absent
∴Present=66-66×(1/11)=60
Passed=2/3×60=40
No. of students who got 1st class = 40 × 75% = 30
So, No. of students who passed the exam & did not get 1st class = 40 – 30 = 10

Q10. P, Q and R are three towns on a river which flows uniformly. Q  is equidistant from P and R. A man rows from P to Q and returns in 10 h. He can row from P to R in 4 h. What is the ratio of speed of the man in still water to the speed of the current?
(a)  5 : 3
(b) 3 : 5
(c) 2 : 5
(d) 1 : 2
(e) None of these

Q11. A, B and C can walk at the rates of 3,4 and 5 km an hour respectively. They start from Poona at 1,2,3 o’clock respectively. When B catches A, B sends him back with a message to C. When will C get the message?
(a) 5:15
(b) 5:20
(c) 5 : 30
(d) 6:00
(e) None of these

Q12. At Gorakhnath Temple there are some magical bells which toll 18 times a day simultaneously. But every bell tolls at a different interval of time, but not in fraction of minutes. What is the maximum number of bells in the temple?
(a) 18
(b) 10
(c) 24
(d) 29
(e) None of these

Q13. A student of 5th standard started writing down the counting numbers as 1,2,3,4,…… and then he added all those numbers and got the result 500. But when Varsha checked the result she found that he had missed a number. What is the missing number?
(a) 30
(b) 32
(c) 28
(d) 25
(e) None of these

S13.Ans(c)
Sol.
Here, we will first find the sum of n natural numbers  which is just greater than 500.
Sum of first 31 numbers = 496
And Sum of first 32 natural numbers  = 496 +32 = 528
Since, the student has got exact 500 as sum of natural numbers then
He must have skipped (528 – 500) = 28 in between the process.

Q14. Anjali and Shivani fired 45 shots each. Total 66 bullets hit the target and the remaining bullets missed it. How many times does the Anjali hit the target if it is known that the number of hits per one miss shown by the Anjali is twice that of Shivani ?
(a) 30 
(b) 36
(c) 40
(d) 35
(e) None of these

Q15. One day very early morning, Anjali went to temple to offer some flowers as a part of puja. She purchased some flowers but the seller offered her that if she would give him all his Rs. 2, she could get all the remaining  6 flowers and thus could gain Rs. 60 paise per dozen. If each time the transaction is possible only in rupees then how many flowers did Anjali purchase initially?
(a) 6
(b) 3
(c) 4
(d) 12
(e) None of these
S15.  Ans (c)
Sol.
Initially  Anjali has only Rs. 2 with her. 
Since, we know that
Anjali can pay the sum in Rupees only ; it means she cannot pay in paise.
By hit and trial method, Consider option C
∴She must have purchased initially the flowers of exactly Rs.1.=4
Later on,she could purchased the number of flowers for total Rs. 2 = 4 + 6 = 10
Thus, the initial cost of one dozen flowers = Rs. 3. 
And the changed cost of one dozen flowers = Rs. 2.40
Hence,she couldgain 60 paisa per dozen.
Dear Aspirants,

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams. In this quiz, you can attempt reading comprehension and Error detection questions for IBPS exams.

Direction (1-5): In each of the following questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent.

Q1. Acacia tree came to the country from the Indian sub-continent and flourished thanks to its properties that are perfectly adapted to an arid environment. Its deep roots allow it to draw water from 60 metres underground, ___________ creating a natural barrier against erosion. 
(a)that gives the secondary benefits of limiting irrigation or
(b) which also provide the secondary benefit of limiting irrigation and
(c)limited irrigation is the benefit of limiting secondary
(d)which also provided  the secondary benefit that limited irrigation and
(e)limiting irrigation will be provided by secondary  benefit though

S1.Option(b)
Sol. Option B ‘which also provide the secondary benefit of limiting irrigation and’  is coherent with the previous and next statement.

Q2.  Greece does not have enough income to pay its bills. Since the financial crisis began, its economy has shrunk by more than any other rich country’s. Between 2008 and 2014 nominal GDP, a rough proxy for an economy’s capacity to repay debts, fell by 22%, ____________.
(a)more than other European is valid
(b)most valid European and much more
(c)invalid European and more
(d)much more than any other European invalid.
(e)most of the Europeans that is invalid

S2.Option(d) 
Sol. 'much more than any other European invalid' makes the sentence meaningful. Other options are irrelevant.

Q3. Anyone who has ever had even a quick glance through Instagram will know that just as doughnuts and cupcakes are pet favourites of the food world, _____________.
(a)succulents had the pet project of lifestyle instagrammer
(b) succulents  have being the pet projects of lifestyle instagrammer
(c) succulents are the pet project of lifestyle Instagrammer.
(d)succulents had been the projects of lifestyle nstagrammer.
(e)succulents is the pet projects of lifestyle instagrammer.

S3. Option(c)
Sol. ‘succulents are the pet project of lifestyle Instagrammer’  is the most appropriate option.

Q4.Bony old man Arumugam is a recent YouTube sensation. His cookery show Village Food Factory is keenly watched by millions. ___________the food is tasted with exaggerated relish in front of the camera by Arumugam himself
(a)cooking style and its procedure of grabbing attention
(b)it is calling for attention for their cooking style or the way
(c)it is grabbing attention of their simply cooked style and the way
(d)by the way  their cooking is very simple
(e) It is grabbing attention for its simple cooking style and the way

S4. Option(e)
Sol. It is grabbing attention for its simple cooking style and the way.
The sentence after the blank starts with 'It', means the previous statement talks about Arumugam's cookery show. Hence the most appropriate option is E.Option C is incorrect because if 'their' in the sentence.

Q5.Every country that follows GST experienced a hike in inflation when they first introduced it. They countered the inflation by keeping tabs on prices and________ .
(a)  initiating anti-profiteering measures at the retail level to protect consumers from price swindling
(b)protect consumers from price swindling initiate anti-profiteering measures  initiated
(c)initiate anti-profiteering measures of the retailing level to protect consumers of price swindling
(d)to protract consumers from price swindling anti-profiteering measures  are initiated
(e)anti- profiteering measures at the retail  level is protecting consumers from swindling of price.

S5.Option (a)
Sol. ‘initiating anti-profiteering measures at the retail level to protect consumers from price swindling’ is the correct choice. Other options do not give coherent meaning.

Directions (6-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed in the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Falling commodity prices, especially of crude oil, have been instrumental in (6) ______up India’s macro-economic fundamentals over the past few years. From $110.82 a barrel in January 2014, crude oil prices (7)_______ just as the Narendra  Modi-led NDA government came to power. This was instrumental in (8) _________ a lid on inflation during two drought years, and also helped contain the (9)________account deficit and shore up government revenues.
This decline in international oil prices led to a fiscal (10)__________, with an astute government (11)__________ taxes and not fully passing on the gains from lower prices to consumers. As a result, while consumer end prices did (12)____________, the extent of the decline was much lower than at the wholesale level.
This, coupled with range-bound gold prices , (13)_______ a sharp fall in two of India’s principal imports. As a consequence, the country’s current account deficit declined to more manageable (14)_________, a far cry from 2013, when India, along with Turkey, Brazil, South Africa, and Indonesia,  earned the moniker of fragile five, (15)_________ to weak macro-economic fundamentals.

Q6.
(a)bottling
(b)making
(c)shoring
(d)Act up
(e)none of these

Q7.
(a)dashed
(b)collapsed
(c)brought back
(d)succeeded
(e)none of these

Q8.
(a)keeping
(b)withdrawing
(c)seeing
(d)viewing
(e)none of these

Q9.
(a)static
(b)current
(c)passive
(d)new
(e)none of these

Q10.
(a)jinx
(b)gloomy
(c)fallen
(d)windfall
(e)none of these

Q11.
(a)claiming
(b)introducing
(c)raising
(d)dominating
(e)none of these

Q12.
(a)decline
(b)stretched
(c)foreshadow
(d)blink
(e)none of these

Q13.
(a)laid to
(b)laid by
(c)lay by
(d)led to
(e)none of these

Q14.
(a)label
(b)labeled
(c)level
(d)levels
(e)none of these

Q15.
(a)owned
(b)owning
(c)owing
(b)decided
(e)none of these

S6. Ans.(c)
Sol. Shoring up- 'to support (something) or keep (something) from falling by placing something under or against it'. is the correct option.
bottling up-To keep emotions inside
making up-invent, lie about something
Act up- When a person behaves badly

S7. Ans.(b)
Sol. The prices of crude oil came down, due to which India's macro-economy got the support. Hence, option B'collapsed' is most appropriate.

S8. Ans.(a)
Sol. Keeping is the most appropriate option.

S9. Ans.(b)
Sol. Option B 'Current' account is the correct choice. Passage is referring to current account. It's not referring to passive, new account anywhere.

S10. Ans.(d)
Sol. 'Windfall- a large amount of money that is won or received unexpectedly' is the right answer.
jinx- one that brings bad luck.
The decline in oil prices led to sudden gain, is the hidden meaning. Hence option D.

S11. Ans.(c)
Sol. 'Raising' is the correct choice. Other options are irrelevant.

S12. Ans.(a)
Sol. Option A is the right choice in context to the passage.
Decline- to slope downward
foreshadow-  to represent, indicate, or typify beforehand
blink- to look glancingly.

S13. Ans.(d)
Sol . ‘Led’,  is the past tense of ‘to lead’, and carries many of the same meanings as the present tense.
laid” is the past participle form of “lay.” So, when helping verbs are involved, “lay” becomes “laid” and “lie” becomes “lain

S14. Ans.(d)
Sol. Levels is the correct choice.

S15. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct choice.
owing-due to be paid
owning -belonging to oneself or itself


It might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. Practice with these new pattern reasoning question for  IBPS PO Exam.
Directions (1-3): Each of the following questions consists of six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the options that indicate a combination where the third statement can be logically deduced from the first two statements and that option will be your answer.
Q1.
i. Some orange is apple.
ii. All apple is mango.
iii. Some mango is tree.
iv. All tree is orange.
v. All apple is banana.
vi. Some banana is tree.
(a)[i,iv,iii]
(b)[v,vi,iii]
(c)[iii,ii,i]
(d)[iv,i,vi]
(e)None is correct

S1. Ans. (e)
Sol. None of these.

Q2.
i. Some moon is light.
ii. Some sun is star.
iii. Some star is sky.
iv. Some moon is sun.
v. All sky is earth.
vi. All light is sun.
(a)[i,iv,vi]
(b)[ii,iii,v]
(c)[iii,ii,vi]
(d)[i,vi, iv]
(e)None is correct

S2. Ans. (d)
Sol. 

Q3.
i. Some pen is book.
ii. Some paper is note.
iii. Some pen is not paper.
iv. Some note is not book.
v. No book is paper.
vi. Some book is note.
(a)[ii,v,vi]
(b)[vi,v,iv]
(c)[i,v,iii]
(d)[iii,i,v]
(e)None is correct

S3. Ans. (c)
Sol.


Directions (4-5): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions definitely. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

Q4. Conclusions:
Some T is R. Some U is P.
Statements:
(a) Some P is Q. All Q is R. No Q is S. All S is T. Some S is U.
(b) Some P is R. All R is Q. No R is S. Some S is T. All T is U.
(c) Some P is S. All S is Q. No S is R. Some R is T. All T is U.
(d) Some P is U. All U is Q. No U is R. Some R is S. All S is T.
(e) None of these.

S4. Ans. (d)
Sol.

Q5. Conclusions:
Some B is E. No E is F.
Statements:
(a) Some A is C. All C is D. No D is E. Some E is B. All B is F.
(b) Some A is F. All F is C. No C is D. Some D is E. All E is B.
(c) Some A is E. All E is B. No B is D. Some D is F. All F is C.
(d) Some A is D. All D is F. No F is E. Some E is C. All C is B.
(e) None of these.

S5. Ans. (d)
Sol.


Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions which follow.
There are eight friends A, B, C, D, E, F, G, and H are living on eight storey building. The ground floor is numbered one and next floor is numbered two and so on. They all belong to different city of Uttar Pradesh viz. Noida, Agra, Jhansi, Lucknow, Kanpur, Varanasi, Jaunpur and Sultanpur but not necessarily in the same order. They also like different colour viz. Red, Blue, White, Black, Pink, Violet, Yellow and Green but not necessarily in the same order. 
There are three floors between the person A and who likes green colour, both of them living on even number floor but none of them living on top floor. F lives on 3rd floor and belongs to Varanasi. H belongs to Noida and live immediately below A. B belongs to Agra. There are gap of two floors between B and H. There is only one floor between B and G, who belongs to Jhansi. C lives immediately above D, who likes Yellow colour. There are gap of two floors between the person who like yellow colour and violet colour. The one who likes pink colour belongs to Sultanpur but he does not live on odd number floor. The one who belongs to Kanpur lives on of the below floor on which the person who likes red colour. There are as many as person lives between the one who belongs to Varanasi and the person who likes black colour and as between the person who likes black colour and the person who likes white colour. The one who likes green color lives above A. The one who likes blue colour lives below the floor on which the person who belongs toKanpur lives.There are as many as floor between C and E, who belongs to Lucknow and as between A and who like red colour. 

Q6. Who among following lives on top floor?
(a) B
(b) E
(c) G
(d) D
(e) C 

Q7. Who among following likes blue colour?
(a) E
(b) B
(c) F
(d) A
(e) H

Q8. Who among following belongs toJaunpur?
(a) E
(b) A
(c) G
(d) D
(e) None of these

Q.9If C is related to red colour and E is related to black colour, then in the same way B is related to?
(a) Red
(b) Yellow
(c) Green
(d) Blue 
(e) None of these

Q10.E lives on which of the following floor?
(a) Third
(b) Fourth
(c) Fifth
(d) Sixth
(e) Second

Solutions (6-10):

S6. Ans. (e)
Sol..

S7. Ans. (e)
Sol. 

S8. Ans. (d)
Sol.

S9. Ans. (d)
Sol.

S10. Ans.(c)
Sol. 

Q11. Sharwan went in his car to his coaching center. He drove 30m towards North and then turned his left and moves 40m. He then turned to left and covered 80m. Further he turned to his left and moved 50m. Finally he turned left and drove 10m and then turned left to travel 10m. How far is he from the starting point?
(a) 40m.
(b 25m.
(c) 30m.
(d) 35m
(e) None of these

S11. Ans.(a)
Sol.


Directions (12-13): Read the following information carefully and answer the questions which follow.
Point H is 6 km towards the East of point G. Point R is 8 km North of point G. Point Q is exactly midway between point R and point G. Point K is 10 km to the South of point Q. Point L is 3 km towards the East from point Q. Point S is exactly midway between point G and point H.

Q12. What is the distance between Point L and Point S?
(a) 3km
(b) 4km
(c) 5km
(d) 6km
(e) Cannot be determined

Q13. Point L is in which direction from point K?
(a) North
(b) South
(c) North-east
(d) South-east
(e) None of these

Solution(12-13):


S12. Ans.(b)
Sol. 4km

S13. Ans.(c)
Sol.

Directions (14-15): Study the following information carefully and answer the questions that follow.
(i) P × Q means ‘P is the mother of Q’.
(ii) P + Q means ‘P is the sister of Q’.
(iii) P ÷ Q means ‘P is the father of Q’.
(iv) P – Q means ‘P is the brother of Q’.

Q14. Which of the following means ‘M is niece of R’?
(a) M – T ÷ J – R
(b) T ÷ M – K
(c) K– T ÷ M – R
(d) R + T ÷ M + K
(e) None of these

S14. Ans.(d)
Sol.


Q15. Which of the following means ‘J is maternal grandfather of W’?
(a) W ÷ T ÷ J
(b) J ÷ T × W
(c) J × T × W
(d) J × T ÷ W
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol.

Popular Posts