Saturday, 31 December 2016




Directions (1-10) :Read each sentence to find out whether ere is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

1.Some of the world  (a)/ largest water bodies are (b)/ drying up thus threatening (c)/ the livelihoods of millions (d)/ No error (e) 

2.Among the many (a)/ challenges facing the country (b)/ in the next decade (c)/ is poverty and unemployment (d)/ No error (e) 

3.According to economists  (a)/ not more than five per cent (b)/ of education loans taken (c) /  by students are overdue (d)/ No error (e) 

4.The two candidates share (a)/ a reputation for (b)/ competency as well as (c)/ for good communication skills (d)/ No error (e) 

5.His main qualification (a)/ on the job is (b)/ his extensive experience (c)/ in foreign branches (d)/ No error (e) 

6.A representative from the (a)/ Reserve Bank will provide students an (b)/ insight into the (c)/ economic future of our country (d)/ No error (e) 

7.As one of the leader (a)/ insurance companies in (b)/ India they offer (c)/ comprehensive financial services (d)/ No error (e) 

8.There is a rumor that (a)/ this multinational company will (b)/ set up its regional headquarters (c)/ in India at short (d)/ No error (e) 

9.Despite taking steps to (a)/ encourage foreign investment (b)/ there has been any (c)/ substantial improvement in our economy (d)/ No error (e) 

10.We had made every effort (a)/ to ensure that a (b)/ compromise is reached and (c)/ that the deal was signed (d)/ No error (e)


ANSWERS

1. a
2. d
3. d
4. d
5. b
6. e
7. a
8. d
9. c
10.c


Important Note:


To receive the fastest updates on Bank Exams like IBPS, SBI, RBI, IPPB, etc. as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the pop-up that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.



Dear Aspirants,

We have introduced  "the 17 days study plan to crack IPPB Scale-1 Prelims 2017". This plan is specifically dedicated to Quantitative Aptitude and cover all types of questions asked in Bank PO exams. This will help you to prepare in a more efficient and systematic way. So, follow this post to keep updated with the plan.


1. Perimeter of a rectangle is x and circumference of a circle is 8 more than the perimeter of the rectangle. Ratio of radius of circle and length of the rectangle is 1:2 and ratio of length and breadth of rectangle is 7:3. Find the length of the rectangle ?

A. 14
B. 21
C. 28
D. 35
E. 7

Sol. Let length and breadth are 7a, 3a
Perimeter = 20a
Circumference of circle =20a+8
Radius of circle =(1/2)×7a=3.5a
2a+8=(44/7)×(7a/2) , a=4
Thus, Length = 28cm.

2. A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl ?

A. 221
B. 343
C. 81
D. 243
E. None of these

Sol. Sol. Volume of hemi-sphere = (2/3)×Ï€×(27)³ 
Volume of cylinder bottle = Ï€r²h = Ï€×(3)²×9

Required No. of Bottles = 2×3×27 = 162 bottles.

3. The perimeter of the rectangular field is 240 m. The ratio of length and breadth is 8:7. Find the area of the rectangle ?

A. 3854
B. 3584
C. 3485
D. 3845
E. None of these

Sol. Perimeter of the rectangle = 2×(l + b) = 240
Also given, l/b = 8/7, using this in 1st eqn,
8b/7 + b = 120
b = 56
l = 64
Area of the rectangle = 56*64 = 3584 sq.m.

4. The height of a right circular cone is decreased by 20%. By what percent should the diameter of the base be decreased so that the volume of the right circular cone is decreased by 35.2%?

A. 6.66%
B. 9%
C. 10%
D. 11.11%
E. None of these

Sol. Suppose the original radius and height are 10 each.
Since (1/3)p is a constant, we can simple work with r^2h and say that the original volume is 1000.
The new height is 8 and the new volume is 648.
If the new radius is R, then R^2 = 648/8 = 81 ? R = 9.
Thus the radius and therefore the diameter is reduced by 10%.

5. A cube of side 8 feet is to be painted from outside. The cost of paint is Rs 25 per kg. If 48 square feet are covered by 1 kg, then what is the cost of painting the cube ?

A. Rs 200
B. Rs 250
C. Rs 280
D. RS 230
E. None of these.

Sol. Surface area of cube = 6a² = 6×8² = 384 sq. feet
So quantity of paint required = (384/48) = 8 kg
So cost of painting = 25×8 = Rs 200.

6.  If the length of a rectangular field is doubled and its breadth is halved(i.e. reduced by 50%). What is percentage change in its area ?

A. 0%
B. 10%
C. 25%
D. 33.33%
E. None of these

Sol. Let the length is 'l' and breadth is 'b'
Area = l×b
New area = 2l×0.5b = lb
Change in area = 0%.

7. If the wheel of a bicycle makes 560 revolutions in travelling 1.1 km, what is its radius? 

(a) 31.25 cm
(b) 37.75 cm
(c) 35.15 cm
(d) 11.25 cm
(e) none of these

Sol. Perimeter = 1.1×1000/560

2×22/7×r = 1.1×100/56
r = 110×7/(56×22×2) = 5/16
= 31.25 cm.

8. A cistern 6 m long and 4 m wide contains water up to a breadth of 1 m 25 cm. Find the total area of the wet surface.

(a)42 m sqaure
(b)49 m sqaure
(c)52 m sqaure
(d)64 m square
(e)none of these

Sol.Total Surface Area of wet surface
= 2 (l + B) × h + lb
= 2 (6 + 4) 1.25 + 6 × 4
= 20 × 1.25 + 24
= 25 + 24
= 49 m square

9. The smallest side of a right-angled triangle is 8 cm less than the side of a square of perimeter 56 cm, The second largest side of the right-angled triangle is 4 cm less than the length of the rectangle of area 96 sq cm and breadth 8 cm. What is the largest side of the right-angled triangle ?

A. 20 cm
B. 15 cm
C. 10 cm
D. 25 cm
E. None of these

Sol. Smallest side of a right-angled triangle = 1/4 (Perimeter of Square) – 8 = 1/4 (56) – 8 = 14 – 8 = 6
second largest side of the right-angled triangle = 96/8 – 4 = 8
largest side of the right-angled triangle = sq.root of (6 * 6 + 8* 8) = 10 cm

10. The ratio of the adjacent angles of a parallelogram is 7 : 8. Also, the ratio of the angles of quadrilateral is 5 : 6 : 7 : 12. What is the sum of the smaller angle of the parallelogram and the second largest angle of the quadrilateral ?

A. 168
B. 188
C. 224
D. 216
E. None of these

Sol. Sum of the adjacent angles of Parallelogram = 180°
Smaller angle of Parallelogram = 7/15 * 180 = 84°
Second largest angle of the quadrilateral = 7/30 * 360 = 84°
Sum = 84° + 84° = 168°

11. The largest and the second largest angles of a triangle are in the ratio of 7 : 3 respectively. The smallest angle is 20% of the sum of the largest and the second largest and the second largest angles. What is the sum of the smallest and the second largest angles ?

A. 80
B. 75
C. 90
D. 85
E. None of these

Sol. Sum of 3 angles of triangle is 180
= (7x + 3x)*20/100 
= 2x
Thus, 7x + 3x + 2x = 180
x =15
Sum = 5x = 5*15 = 75.

12. The angles of a quadrilateral are in the ratio of 3 : 5 : 11 : 1. The smallest angle of the quadrilateral is equal to the smallest angle of the triangle. The ratio of smallest and largest angle of triangle is 1:5. What is the second largest angle of the triangle?

A. 92
B. 72
C. 62
D. 82
E. None of these

Sol. 3x + 5x + 11x + x = 360
x = 18
Smallest angle of triangle = 18
x = 18 ; 5x = 90
Second largest angle of a triangle = 180 - (18+90) = 72.

13. The base and the other side of an isosceles triangle is 8cm and 12cm. Find its triangle ?

A)45.2 cm2
B)54.8 cm2
C)40.5 cm2
D)38.7 cm²
E)None of these

Sol. Area = b/4√ (4a² –b²)
= 8/4√ (4×144 – 64)
= 2(22.6) = 45.2cm²

14. If the sides of a equilateral triangle is increased by 10% , 30%and 60%then a new triangle is formed. By what % perimeter of the triangle is increased ?

A)40.50%
B)32.45%
C)33.33%
D)35.67%
E)None of these

Sol. Let a = side of the triangle
Perimeter = 3a
New perimeter = a×110/100 + a×130/100 + a×140/100
= a(11+13+16)/10 = 4a
% increased in perimeter = (4a – 3a/3a)×100
= 100/3 = 33.33%

15. A circle is drawn circumscribing a rectangle of sides 8cm and 6cm, find the area of the circle

A)78.5cm2
B)82.7cm2
C)65.4cm2
D)54.9cm2
E)None of these

Sol. Diagonal of rectangle = Diameter of circle
Diameter = √ (64+36)  = 10
Radius = 5cm

Area of circle = 3.14×5×5 = 78.5cm².



Important Note:

To receive the fastest updates on Bank Exams as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the upper-right column that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.


















1. A five digit number is formed with the digits 0,1,2,3 and 4 without repetition.Find the chance that the number is divisible by 5
A)3/5
B)1/5
C)2/5
D)4/5
E)None of these

Sol. 5 digit number = 5! = 120
Divisible by 5 then the last digit should be 0
Then the remaining position have the possibility = 4! =24
P = (4!/5!) = 24/120 = 1/5.

2. A bag contain  6 white balls and 4 red balls .Three balls are drawn randomly.What is the probability that one ball is red and other 2 are white

A)1/2
B)2/1
C)3/2
D)1/3
E)None of these

Sol. Total no of balls = 6+ 4 = 10
3 balls drawn = 10C3 =(10×9×8)/(3×2×1) =120
one ball is red and other 2 are white = 4C1×6C2    
4C1×6C2 =(4×6×5)/(1×2)= 60
Probability = 60/120 = 1/2.

3. A box contain 10 red balls, 7 green balls and 12 blue balls. A ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is either red or green ?

A)7/29
B)12/29
C)17/29
D)10/29
E)None of these

Sol. Total no of balls =10+7+12 = 29
P(R) =10/29
P(G) = 7/29
P(Either red or green) = 10/29 + 7/29 = 17/29.

4. A dice is thrown twice . What is the probability that at least one of them comes up with number 4

A)12/36
B)11/36
C)1/6
D)11/6
E)None of these

Sol. B) 11/36.

5. From a group of 5 men and 2 women , 2 persons are selected at random. Find the probability that at least one woman is selected ?

A)11/7
B)21/11
C)11/21
D)1/21
E)None of these

Sol. n(S) = 7C2  = (7×6)/(1×2) = 21
n(E) = 2C2+5C1 * 2C1 = 1+11
P = n(E)/n(S) = 11/21.

6. A bag contains 11 red and 5 green balls. Find the probability that 4 balls  are red and 3 balls are green when 7 balls  are drawn at random.

A)16/52
B)15/52
C)11/52
D)10/52
E)None of these

Sol. n(S) = 16C7 = 11440
n(E) = 11C4 ×5C3 = 330×10 = 3300
P = n(E)/ n(S) = 3300/11440 = 15/52.

7. Four different objects 1,2,3 are distributed at random in four places. What is the probability  that none of the objects occupies the place corresponding to its number ?

A)1/6
B)1/3
C)1/2
D)1
E)None of these

Sol. PLACE:   1   2   3   4
Random :  2134 , 2143 , 2314 ,2341 , 2413 ,2431
None of the objects occupies the place of that number = 2143 ,2341,2413
n(S) = 6, n(E) = 3
p = 3/6 = 1/2.

8. A box contain 8 red balls, 6 green balls and 8 blue balls. A ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is neither red nor green ?

A)10/29
B)2/11
C)11/4
D)4/11
E)None of these

Sol. Total no of balls =8+6+8 = 22
P(B) =8/22
P(neither red nor green) = 8/22 = 4/11.

9. A box contains 5 green , 4 yellow and 3 white marbles. Three marbles are drawn at random. What is the probability that they are not of the same colour ?

A)40/44
B)44/41
C)41/44
D)40/39
E)None of these

Sol. n(E) = 5C3+ 4C3+3C3 = 10+4+1 = 15
n(S) = 12C3 = 220
P = n(E)/ n(S) = 15/220 =3/44
Required probability = 1-3/44 = 41/44.

10. Two dice are thrown simultaneously .What is the probability of getting 2 numbers whose product is even ?

A)3/4
B)4/3
C)1/4
D)1/3
E)None of these

Sol. A) 3/4.


Important Note:


To receive the fastest updates on  any Bank Exam as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the pop-up that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.

Friday, 30 December 2016




Q1. Who is the governor of Karnataka? 

(a) V.P. Singh Badnore
(b) Vajubhai Vala
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) S. C. Jamir
(e) V. Shanmuganthan

Q2. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government? 

(a) Ananthkumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Anant Geete
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Ramvilas Paswan


Q3. Capital of Denmark is? 

(a) Tbilisi
(b) Copenhagen
(c) Conakry
(d) Djibouti
(e) Roseau


Q4. Bandipur National Park is situated in which of the following Indian state? 

(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh


Q5. World Heritage Day is observed on which of the following date? 

(a) April 18
(b) April 7
(c) April 27
(d) April 28
(e) April 21


Q6. Which city is served by Bhuntar Airport? 

(a) Tirupati
(b) Kullu
(c) Raipur
(d) Gangtok
(e) Agra


Q7. Which Indian city is also known as Orange City?

(a) Panipat
(b) Purulia
(c) Nagpur
(d) Mundi
(e) Kolkata

Q8. Who is present Prime Minister of UK?

(a) Malcolm Turnbull
(b) John Howard 
(c) Theresa May
(d) Justin Trudeau
(e) David Cameron


Q9. Jayakwadi Dam is in which of the following state? 

(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Karnataka


Q10. Headquarter of National Housing Bank(NHB) is in which of the following city? 

(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Banglore
(e) Nagpur


Q11.What is the Currency of Mongolia? 

(a) Litas
(b) Euro
(c) Dram
(d) Shekel
(e) Tugrik


Q12. Similipal National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 

(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Madhya Pradesh
(e) Kerala 

Q13. Veeranatyam is the folk dance of which of the following state?

(a) Odisha
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Kerala 


Q14. Gangapur Dam is in which of the following state? 

(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha


Q15. Who is the Chief Minister of Assam? 

(a) Sarbananda Sonowal
(b) Vajubhai Vala
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Manik Sarkar
(e) Nara Chandrababu Naidu


ANSWERS

1. Ans.(b)
2. Ans.(e)
3. Ans.(b)
4. Ans.(a)
5. Ans.(a)
6. Ans.(b)
7. Ans.(c)                                                                                
8. Ans.(c)
9. Ans.(d)
10. Ans.(a)
11. Ans.(e)
12. Ans.(c)
13. Ans.(b)
14. Ans.(d)
15. Ans.(a)


Important Note:

To receive the fastest updates on Bank Exams as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the upper-right column that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.



Q1. Center has sanctioned nearly how much crore to Uttar Pradesh as assistance for the recent drought situation in the state?

(a) Rs. 8820 crore
(b) Rs. 1020 crore
(c) Rs. 620 crore
(d) Rs. 2560 crore
(e) Rs. 1800 crore

Q2. Name the state which has signed a memorandum of understanding (MoU) with NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the state?

(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) Maharashtra
(d) Odisha
(e) Himachal Pradesh

Q3. Which state government has launched ‘Pashudhan Bima Yojana’ recently?

(a) Bihar
(b) Chhatisgarh
(c) Odisha
(d) Haryana
(e) Assam

Q4. Cuba, a large Caribbean island nation under communist rule, is known for its white-sand beaches, rolling mountains, cigars and rum. The capital city of Cuba is?

(a) Yaren
(b) Port Louis 
(c) Sanaa
(d) Havana
(e) Other than the given options

Q5. The CELS ratings or CAMELS rating is a supervisory rating system originally developed in the U.S. to classify a bank's overall condition.What is mean of M in CAMELS?

(a) Management Quality
(b) Member Acadamy
(c) Most Fund
(d) Margin Association
(e) Other than the given options

Q6. Which of the following banks raised Rs. 30 billion ($450 mn) by issuing the world’s first ever “Masala” or rupee-denominated bond outside India in London Stock Exchange (LSE), a landmark event that will boost economic ties between India and the UK post Brexit?

(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) IDFC Bank
(d) Bank of Baroda
(e) HDFC Bank

Q7. How much credit has been approved by the World Bank Board from the International Development Association (IDA) to support the Government of Sri Lanka's economic reform program recently?

(a) $1500 million 
(b) $2000 million 
(c) $500 million 
(d) $100 million
(e) $1000 million  

Q8. Which of the following team have won the fourth edition of STAR Sports-ProKabaddi League by defeating Jaipur Pink Panthers in the final match played at Gachibowli Stadium, Hyderabad (Telangana)?

(a) Patna Pirates
(b) Puneri Paltan 
(c) Dabang Delhi
(d) Telugu Titans
(e) Bengaluru Bulls

Q9. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts in the state of?

(a) Assam
(b) West Bengal 
(c) Uttar Pradesh
(d) Odisha
(e) Tripura

Q10. Axis Bank Limited is the third largest private sector bank in India. What is tagline of Axis Bank?

(a) Making more possible
(b) We understand your world
(c) Hum Hai Na, Khyal Apka
(d) Your Family Bank, Across India
(e) Badhti Ka naam Zindagi

Q11. Human Rights Day is celebrated annually across the world on?

(a) 24th October
(b) 10th December
(c) 21st June
(d) 22nd April
(e) 5th October

Q12. How much crore for four dairying projects - ‘Pashudhan Sanjivani’, ‘Nakul Swasthya Patra’, ‘E-Pashudhan Haat’ and National Genomic Centre for indigenous breeds in Union budget 2016-2017?

(a) 1150 crore
(b) 4300 crore
(c) 1300 crore
(d) 2300 crore
(e) 850 crore

Q13. Global software major, Oracle India has announced a corporate citizenship collaboration with which Bank and launched the 'D-Change' programme which will support education and learning, women's empowerment and rural skills development in the country?

(a) State Bank of India
(b) Canara Bank
(c) ICICI Bank
(d) Axis Bank
(e) Bank of Baroda

Q14. Name the organization which is the part of the World Bank that helps the world’s poorest countries. Overseen by 173 shareholder nations, aims to reduce poverty by providing loans (called “credits”) and grants for programs that boost economic growth, reduce inequalities, and improve people’s living conditions.

(a) IMF
(b) IBRD
(c) IDA
(d) ADB
(e) Other than the given options

Q15. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in which year under the Export-Import Bank of India Act?

(a) 1949
(b) 1982
(c) 1992
(d) 1956
(e) 1988


ANSWERS

1. c
2. e
3. d
4. d
5. a
6. e
7. d
8. a
9. a
10.e
11.b
12.e
13.a
14.c
15.b





Important Note:

To receive the fastest updates on  any Bank Exam as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the pop-up that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.



1.A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
E.None of these

2. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
E.None of these

3. A (n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
E.None of these

4. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.

A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
E.None of these

5.Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
E.None of these

6.Computers process data into information by working exclusively with:

A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
E.None of these

7. DSL is an example of a(n) ____________ connection.

A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
E.None of these

8.Which language is most suited for commercial applications?

A. Fortran
B. Cobol
C. Basic
D. Prolog
E. None of these

9.How many margins are on a page?

A. Two (header and footer)
B. Four (top, bottom, right, left)
C. Two (landscape and portrait)
D. Two (top and bottom)
E. None of these

10.Nibble describes a bits combination of?

A. 5 bits
B. 6 bits
C. 7 bits
D. 4 bits
E. None of these

11.The ________ becomes different shapes depending on the task you are performing?

A. Active tab
B. Insertion point
C. Mouse pointer
D. Ribbon
E. None of these

12.A key that will erase information from the computer’s memory and characters on the screen

A. Edit
B. Delete key
C. Dummy out
D. Trust key
E. None of these

13.Screen that comes on when you turn on your computer that shows all the icons _____

A. Desktop
B. Face to face
C. Viewer
D. View space
E. None of these

14.End means ?

A. Logical end of a program
B. Physical end of a program
C. Both (a) and (b)
D. Binary program
E. None of these

15. A byte can hold one ____________ of data.

A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
E. None of these


Answers:

1.A
2.B
3.A
4.B
5.B
6.D
7.D
8.C
9.B
10.D
11.D
12.D
13.A
14.A
15.C


Important Note:


To receive the fastest updates on  any Bank Exam as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the pop-up that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.


















Directions(1-10): Find the missing number in the given series:

1. 13, 7, 6, 14, 52, _

A. 482
B. 476
C. 466
D. 424
E. 460

Sol. D.424
     13 * 0.5 + 0.5 = 7
      7 * 1 – 1 = 6
      6 * 2 + 2 = 14

2. 139, 142, 133, 160, 79, _

A. 326
B. 322
C. 331
D. 340
E. 355

Sol. B.322
     139 + 3 = 142
     142 – 9 = 133
     133 + 27 = 160

3. 10, 16, 27, 48, 84, _

A. 138
B. 153
C. 166
D. 140
E. 135

Sol. D
16 – 10 = 6
27 – 16 = 11
48 – 27 = 21; 11 – 6 = 5, 21 – 11 = 10

4. 66, 77, 63, 73, 60, _

A. 66
B. 69
C. 61
D. 64
E. 63

Sol. B
     66 – 63 = 3
     77 – 73 = 4
     63 – 60 = 3

5. 16, 9, 8, 13, 25, _

A. 64.5
B. 59.5
C. 63.5
D. 68.5
E. 61.5

Sol. C
16 * 0.5 + 1 = 9
9 * 1 – 1 = 8
8 * 1.5 + 1 = 13

6. 11, 12, 22, 69, 272, _

A. 1365
B. 1368
C. 1324
D. 1325
E. 1329

Sol. A
     11 * 1 + 1 = 12
     12 * 2 – 2 = 22
     22 * 3 + 3 = 69

7. 11, 13, 16, 33, 96, _

A. 358
B. 354
C. 386
D. 366
E. 353

Sol. E
     11 + 1² + 1= 13
     13 + 2² – 1= 16
     16 + 4² + 1= 33

8. 4, 21, 120, 595, 2376, _ 

A. 7125
B. 7035
C. 7085
D. 7055
E. 7115

Sol. A
    4*7 -7 = 21
   21*6 -6 = 120
  120*5 -5 = 595

9. 64, 66, 75, 103, 168, _

A. 282
B. 294
C. 286
D. 295
E. 288

Sol. B
64 + (1³ + 1) = 66
66 + (2³ + 1) = 75
75 + (3³ + 1) = 103

10. 13, 25, 39, 57, 83, _

A. 122
B. 124
C. 126
D. 120
E. 125

Sol. E
13*2 – 1 = 25
25*2 – 11 = 39
39*2 – 21 = 57


Important Note:


To receive the fastest updates on  any Bank Exam as well as all other ongoing as well as forthcoming exams, kindly subscribe to our website. All you have to do is enter your email in the pop-up that appears on the website when you first enter it on the home page. Once you’re subscribed, you will receive all the latest updates concerning all competitive exams.

Popular Posts